Adrasan

Adrasan, ya da geçmişteki adı ile Çavuşköy, Antalya Kumluca ilçesine bağlı bir beldedir. Doğal güzellikleri, halkı ve tarihi yapısı ile Antalya’nın en çok ziyaret edilen bölgelerinden biridir. Sit alanı olarak geçtiği için civarında büyük işletmeler ve inşaat alanları bulunmaz. Bu sebeple tarihi dokusunu ve doğal güzelliklerini uzun yıllardır korur.

Adrasana ziyaret eden turistler ve tatilseverlerin buraya gelmesinin en önemli sebeplerinden biri buradaki tekne turlarına katılarak muhteşem koyları ziyaret etmektir. Harika koylara sahip olan belde Adrasan tekne turu ile ünlenmiştir. Bu tekne turlarına katılarak Adrasan civarındaki pek çok bakir koyu gezebilir ve eşsiz bir tatilin kapılarını aralayabilirsiniz. 

Adrasan’da Gezilecek Yerler

Adrasan oldukça eski bir yerleşim yeri olduğu için pek çok gezilip görülmesi gereken güzelliklere ev sahipliği yapar. Adrasan’a gittiğinizde gezebileceğiniz yerleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Adrasan Plajı

Adrasan Plajı, toplamda 2.5 km’lik devasa bir plajdır. Plaj, oldukça yumuşak ve ince kumlara sahip olduğu için vakit geçirmesi oldukça keyiflidir. Denizi ise metrelerce uzaklaşsanız bile hala boyunuzu geçmeyecektir. Sığ ve oldukça temiz bir suya sahip olan Adrasan Plajında, sevdiklerinizle gün boyu plaj oyunları oynayabileceğiniz keyifli bir plajdır. Aileler ve yüzmeyi yeni öğrenen çocuklar için gidilecek en uygun plajlar arasında başı çeker.

Adrasan Plajı içerisinde duş – tuvalet, soyunma kabini, şezlong ve şemsiye (ücretli) hizmetleri vardır. Hafta sonları günü birlik olarak pek çok kişi Adrasan Plajını tercih ettiği için kalabalık olabilir.

Plajda yeteri kadar eğlendikten sonra Musa Dağı’nda kısa bir trekking ile az önce içinde olduğunuz plajın uzaktan büyüleyici görüntüsünü izleyerek içeceğinizi yudumlamak da oldukça hoş bir deneyim olacaktır.

2. Adrasan Kalesi (Sidarus)

Adrasan Kalesi ya da diğer adıyla Sidarus, tüm adrasanı tek bir noktadan ayaklarınızın altında hissedebileceğiniz, enfes gün batımını izleyebileceğiniz büyüleyici kalelerden biridir. Sahilden tabelaları takip ederek yürüyebilir ya da araçla ulaşım sağlayabilirsiniz. Yürüyüş mesafesi olarak 20 dakika kadar sürebilmektedir. Kaleye girişlerin tamamen ücretsiz olması ise önemli bir avantajdır.

Adrasan Kalesi ilk olarak Evliya Çelebinin Seyahatnamelerinde bilinmiştir. Evliya Çelebi Adrasan Kalesini şu şekilde anlatır:

“Adrasan kalesi yalçın kaya üzerine beşgen şeklinde küçük bir kaledir. Sarp kalenin kırk askeri vardır. Yüksek ve iki kattan oluşan surun dış katı yer yer yıkılmış ise de iç kale çok sağlamdır. Kalenin aşağı varoşu toprak örtülü evlerden oluşan bir mahalledir; camii, hamamı ve hanı vardır. Ayrıca limon ve turuncu boldur.”

3. Gelidonya Feneri

Adrasan’a kadar gelip Gelidonya Fenerini görmeden giderseniz çok şey kaçırmış olursunuz. Hem konumu hem görünüşü ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin en başında yer alan Geldionya Feneri, 1936 yılından bu güne hizmet etmeye devam eder. 227 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek feneridir. Gelidonya Fenerini 1934’de Fransızlar inşa etmeye başlamış ve 2 yıl sonunda tamamlamıştır. Karaöz Mahallesi’nde bulunan fenere, toplu taşıma ve özel aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. Gelidonya Fenerine oldukça yakın olan Korsan Adası da fener ziyareti öncesi veya sonrasında ziyaret edilebilir.

4. Adrasan Deresi

Adrasan Deresi, Bey Dağları Milli Parkı içerisinde yer alır. Derenin suyu Tahtalı Dağlarından çıktıktan sonra Adrasan Koyu’na dökülür. Derenin her iki yanında da oteller ve yerleşim yerleri bulunur. Yolun bulunduğu taraf ise ağaçlarla çevrilidir. Özellikle sıcak yaz günlerinde oldukça ferah ve huzur verici bir yer olan Adrasan Deresini ziyaret edip civardaki işletmelerde yemek yiyebilir ve soğuk içecekler tüketebilirsiniz. Bölge oldukça keyifli olduğu için civardaki butik otellerde bir gece konaklamak da iyi bir seçenek olabilir.

5. Likya Yolu

Adrasan, dünya çapında uzunluğu ve tarihi ile ün kazanmış Likya yolu rotasındadır. Uzun ve oldukça keyifli olan yürüyüş yoluna Adrasandan başlayarak Muğla Ölüdeniz’e kadar ilerleyebilirsiniz. Ya da yalnızca Adrasan sınırları içerisindeki bölümü kısa sürede tamamlayarak oldukça keyifli bir etkinlik yapabilirsiniz. Likya yolu dünyanın en iyi yol patikalarından biri ünvanına sahip olduğu için bunu kısa bir süre için bile olsa mutlaka denemelisiniz!

6. Adrasan Tekne Turları

Şüphesiz Adrasan’ın en güzel yanı, tekne turlarıdır. Adrasan sahilinden her gün kalkan gemiler civardaki eşsiz koyları sırasıyla ziyaret ederek oldukça keyifli turlar düzenlerler. Ayrıca bu turlar oldukça ekonomik olduğu için pek çok bütçeye hitap eder. Adrasan Tekne Turu fiyatları arasında en avantajlı fiyata sahip tekne ise Çınar-1’dir. Ahmet Kaptan ve ailesinin misafirleri olarak Adrasan Tekne Turlarına katılarak civardaki en güzel koyları tecrübe edebilirsiniz.

7. Adrasan Kamp Alanları

Adrasan’da yapılacak bir diğer güzel şey ise keyifli bir kamp tecrübesi yaşamaktır. Adrasan’da pek çok kamp alanı bulunur. Bu yüzden tamamen beklentinize göre seçimler yapabilirsiniz. Eğer yeterli seviyede kamp tecrübeniz yok ise ücretli kamp alanlarını tercih etmek sizin için daha mantıklı olacaktır. Bölge hem deniz hem de orman olarak oldukça zengin olduğu için ister deniz kenarında ister ormanda oldukça keyifli bir kamp süreci yaşayarak gelecek yıllarda anlatacak anılara sahip olabilirsiniz.

Adrasan’da Ne Yenir?

Akdeniz mutfağının beşiklerinden biri olan Adrasan, deniz ürünleriyle oldukça meşhurdur. Bölgede yaklaşık 55 çeşit balık türü yaşadığı için daha önce yemediğiniz pek çok balığı deneyimleme imkanınız bulunur. Mercan, kefal, sarıgöz ve traça gibi balıklar özellikle tavsiye edilir. Deniz ürünleri yanı sıra bölgeye özel yiyeceklerde bulunur. Bu yiyecekler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kokulu portakal balı,
  • Tulum peyniri,
  • Vişneli ekmek kadayıfı,
  • Nar suyu,
  • Turunç reçeli,
  • Üzüm pekmezi,
  • Adaçayı